Przepis

WŁASNORĘCZNIE LEPIONE PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM I ŚMIETANKĄ Z PIECZONYM CZOSNKIEM

4 12838

Ten przepis na pierogi ruskie z masłem szałwiowym i śmietanką z pieczonym czosnkiem możecie zrobić na dwa sposoby: własnoręcznie i od podstaw lub zdecydowanie szybciej i łatwiej z użyciem pierogów Jawo.

  • Gotowanie


    2 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6-8

Składniki

Przygotowanie

  1. FARSZ DO PIEROGÓW:

    Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości około 25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy. Pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej i masło) i podsmażamy na wolnym ogniu pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę, rozgnieciony biały ser, całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszamy farsz, aż wszystkie składniki się połączą, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze farsz.

  2. CIASTO DO PIEROGÓW

    Do rondelka wlewamy gorącą wodę i dodajemy masło. Całość podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dolewamy bardzo gorące masło z wodą. Całość mieszamy łyżką, gdy składniki zaczną się łączyć, dodajemy jajko i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. (Ciasto możemy również wyrobić mikserem z końcówką „hak”). Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na około 30 minut.

  3. LEPIENIE PIEROGÓW:

    Ciasto dzielimy na 2 części (nieużywaną część ciasta trzymamy zawiniętą w folię). Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

  4. GOTOWANIE PIEROGÓW:

    W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z ½ łyżki masła. Pierogi gotujemy partiami na niedużym ogniu, około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy pierogi łyżką cedzakową.

  5. ŚMIETANKA:

    Główkę czosnku ścinamy od góry tak by było widać ząbki. Zawijamy czosnek w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 215 stopni (góra-dół). Upieczony czosnek odkładamy do ostygnięcia. Do miseczki wyciskamy upieczone ząbki, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość krótko blendujemy.

  6. MASŁO SZAŁWIOWE:

    Na patelni roztapiamy masło, kładziemy umyte i osuszone listki szałwii. Podsmażamy je na bardzo małym ogniu, aż szałwia się zarumieni i będzie chrupiąca.

  7. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerze nakładamy pierogi, polewamy masłem, układamy listki chrupiącej szałwii. Podajemy ze śmietanką czosnkową.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.