Przepis

WŁASNORĘCZNIE LEPIONE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PODANE Z BARSZCZEM

0 16680

Klasyka wigilijnego stołu? Oczywiście barszcz czerwony z uszkami! Możecie zrobić wszystko od zera, albo wspomóc się pysznymi uszkami Jawo i mieć duuużo więcej czasu na świąteczne przyjemności.

  • Gotowanie


    2 godz30 min
  • Poziom


    Trudny
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

  1. GRZYBY:

    Do niedużego garnka dajemy opłukane grzyby, zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Po tym czasie gotujemy grzyby na małym ogniu kolejne 30 minut.

  2. BARSZCZ:

    Buraki, pietruszkę, seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz, goździki i wodę. Dodajemy grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Barszcz gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania (jeśli chcemy czystą zupę bez warzyw, należy barszcz przecedzić). Do zupy dodajemy ocet, czarny pieprz świeżo mielony i majeranek. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze octem i pieprzem.

  3. GRZYBY DO USZEK:

    Tak jak podczas przygotowywania barszczu do garnuszka dajemy opłukane grzyby, zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Po tym czasie gotujemy grzyby na małym ogniu około 40 minut, aż będą miękkie.

  4. FARSZ DO USZEK:

    Kapustę próbujemy, jeśli jest mocno kwaśna, przepłukujemy ją na sitku. Przekładamy do garnka, dolewamy wodę i gotujemy na niedużym ogniu 50 minut (do miękkości). Uszka i kapustę odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekaną kapustę i grzyby i wszystko razem podsmażamy jeszcze kilka minut. Doprawiamy farsz mielonym kminkiem i czarnym pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.

  5. CIASTO DO USZEK:

    Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże. Dodajemy żółtko i dolewając powoli gorącą (ale nie wrzącą) wodę, mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy. Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Jedną z nich oprószamy mąką i zawijamy w folię. Drugą część cienko rozwałkowujemy i wykrawamy niewielkie kółeczka. Na każde z kółek nakładamy farsz i sklejamy brzegi, a następnie rogi. Czynność powtarzamy. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  6. SPOSÓB PODANIA:

    Uszka podajemy z gorącym barszczem.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.