WŁASNORĘCZNIE ROBIONE PLACKI ZIEMNIACZANE Z HUMMUSEM, Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CHIPSAMI Z JARMUŻU
Przygotowanie
PLACKI ZIEMNIACZANE:
Obrane ziemniaki i marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach. Jeśli mają dużo wody należy ją odcisnąć. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy. Placki formujemy łyżką na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wcześniej posmarowaną odrobiną oleju z suszonych pomidorów. Placki powinny być podobnej wielkości i grubości. Pieczemy je w temperaturze 195 stopni (góra-dół) 20 minut. Po tym czasie obracamy placki i pieczemy kolejne 10 minut.
HUMMUS:
Do misy malaksera dajemy odsączoną cieciorkę, suszone pomidory, pastę tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku oraz zimną wodę. Całość bardzo dokładnie blendujemy na gładką pastę. Hummus przekładamy do miseczki. Obficie polewamy oliwą z oliwek i posypujemy kminem rzymskim.
CHIPSY Z JARMUŻU:
Umyte i osuszone gałązki jarmużu dzielimy na mniejsze części. Polewamy je olejem z suszonych pomidorów, doprawiamy solą i wędzoną papryką. Dokładnie nacieramy. Listki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni (góra-dół). W połowie czasu obracamy listki.
SPOSÓB PODANIA
Placki podajemy z hummusem, chipsami z jarmużu i listkami kolendry.