Przepis

ZAPIEKANE KOPYTKA Z PULPECIKAMI I KALAFIOREM

3 9138

Danie, które lubi prawie każde dziecko? Pulpeciki! Czy to delikatne drobiowe kuleczki w śmietanowym sosie czy klasyczne wieprzowe pulpety w sosie pomidorowym – to jedzenie króluje na talerzach naszych pociech. Koniecznie zaproponujcie im pulpety w nieco innym wydaniu, czyli zapiekane z kopytkami i kalafiorem oraz solidną ilością ciągnącego się sera. Pycha!

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

  1. PULPECIKI:

    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną cebulę i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, zmieszaną bułkę tartą z mlekiem oraz musztardę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pulpety do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  2. KOPYTKA:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. KALAFIOR:

    Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzątku (możemy użyć wody po gotowaniu kopytek) i gotujemy 3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  4. ZAPIEKANIE:

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy kalafiora, pulpety i kopytka. Całość posypujemy startym serem i polewamy śmietanką. Danie zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodajemy porwane kawałki mozzarelli i zapiekamy kolejne 10 minut.

  5. SPOSÓB PODANIA:

    Zapiekane kopytka z pulpecikami i kalafiorem wykładamy na talerze. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.