Składniki
Przygotowanie
--PULPECIKI:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną cebulę i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, zmieszaną bułkę tartą z mlekiem oraz musztardę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pulpety do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
--KOPYTKA:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową.
--KALAFIOR:
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzątku (możemy użyć wody po gotowaniu kopytek) i gotujemy 3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.
--ZAPIEKANIE:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy kalafiora, pulpety i kopytka. Całość posypujemy startym serem i polewamy śmietanką. Danie zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodajemy porwane kawałki mozzarelli i zapiekamy kolejne 10 minut.
--SPOSÓB PODANIA:
Zapiekane kopytka z pulpecikami i kalafiorem wykładamy na talerze. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.