ZAPIEKANE KOPYTKA Z PULPECIKAMI I KALAFIOREM

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

    --PULPECIKI:

    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną cebulę i koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, zmieszaną bułkę tartą z mlekiem oraz musztardę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pulpety do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

    --KOPYTKA:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --KALAFIOR:

    Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzątku (możemy użyć wody po gotowaniu kopytek) i gotujemy 3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --ZAPIEKANIE:

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy kalafiora, pulpety i kopytka. Całość posypujemy startym serem i polewamy śmietanką. Danie zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodajemy porwane kawałki mozzarelli i zapiekamy kolejne 10 minut.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Zapiekane kopytka z pulpecikami i kalafiorem wykładamy na talerze. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.