Przepis

ZAPIEKANE PLASTRY KARTACZY Z MIĘSEM Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

0 5028

Świetna bezglutenowa przekąska na imprezę lub pomysł na lekki lunch. Krążki kartaczy z mięsem doprawione oliwą i włoskimi ziołami, zapiekane w piekarniku z serem i pomidorami. Mozzarellę możecie zastąpić dowolnym serem, spróbujcie na przykład wersję z serem kozim lub gorgonzolą.

  • Gotowanie


    20 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

  1. KARTACZE Z MIĘSEM JAWO:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową, odkładamy do lekkiego przestygnięcia.

  2. ZAPIEKANIE:

    Lekko przestudzone kartacze kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i układamy w nim krążki kartaczy. Na każdy kawałek nakładamy plasterek pomidora i mozzarelli, danie posypujemy odrobiną przyprawy do kuchni włoskiej. Zapiekamy kartacze z dodatkami w temperaturze 180 stopni około 12 minut.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Danie podajemy z listkami świeżej bazylii i rukolą.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.