ZAPIEKANKA Z PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

  • Gotowanie


    35 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

  • SOS CZOSNKOWY

  • DODATKOWO

Przygotowanie

    --SZPINAK:

    Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy umyty i osuszony szpinak. Smażymy jeszcze chwilę, aż szpinak zwiędnie.

    --ZAPIEKANKA:

    Układamy rozmrożone placki ziemniaczane na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek nakładamy porcję szpinaku i kawałki łososia, przykrywamy plackiem ziemniaczanym i ponownie nakładamy szpinak i łososia, przykrywamy plackiem ziemniaczanym i posypujemy serem. Danie zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 13 minut.

    --SOS CZOSNKOWY:

    Do miseczki dajemy wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia sosu: jogurt, czosnek, oregano, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy.

    --PODANIE:

    Danie podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.