Przepis

ZUPA BROKUŁOWA Z KARTACZAMI Z MIĘSEM

0 1351

Mamy nadzieję, że nie musimy nikogo przekonywać, że zupa brokułowa i same brokuły są nie tylko zdrowe, ale i naprawdę pyszne! Pamiętajcie tylko, żeby ich nie przegotować, brokuły muszą zachować swój zielony kolor i jędrność. My gotujemy je przez 7 minut. Na koniec zaprawiamy zupę kremowym serkiem mascarpone i podajemy z talarkami kartaczy z mięsem. W tej wersji to bezglutenowe danie jest jeszcze bardziej sycące i uwierzcie – z powodzeniem wystarczy za cały obiad.

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. BULION:

    Do dużego garnka nalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy podudzia, cebulę, 2 ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy bulion na niewielkim ogniu. Po około 15 minutach, gdy zupa zacznie się gotować, zbieramy szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 minut pod uchyloną pokrywką. Po tym czasie dodajemy kostkę rosołową Bio oraz pokrojoną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, pora, seler i ziemniaka. Zwiększamy ogień i gotujmy około 10 minut. Na koniec dodajemy różyczki brokuła i gotujemy kolejne 7 minut. Ściągamy zupę z ognia, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.

  2. KARTACZE Z MIĘSEM JAWO:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze i gotujemy je na wolnym ogniu 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiamy kartacze łyżką cedzakową, odkładamy do lekkiego przestygnięcia i kroimy w talarki.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Zupę podajemy z krążkami kartaczy, danie możemy posypać natką pietruszki.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.