ZUPA BROKUŁOWA Z KARTACZAMI Z MIĘSEM

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --BULION:

    Do dużego garnka nalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy podudzia, cebulę, 2 ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy bulion na niewielkim ogniu. Po około 15 minutach, gdy zupa zacznie się gotować, zbieramy szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 minut pod uchyloną pokrywką. Po tym czasie dodajemy kostkę rosołową Bio oraz pokrojoną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, pora, seler i ziemniaka. Zwiększamy ogień i gotujmy około 10 minut. Na koniec dodajemy różyczki brokuła i gotujemy kolejne 7 minut. Ściągamy zupę z ognia, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.

    --KARTACZE Z MIĘSEM JAWO:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze i gotujemy je na wolnym ogniu 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiamy kartacze łyżką cedzakową, odkładamy do lekkiego przestygnięcia i kroimy w talarki.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Zupę podajemy z krążkami kartaczy, danie możemy posypać natką pietruszki.