ZUPA GRZYBOWA Z KLUSKAMI NA PARZE

0 5511

Ta niesamowicie łatwa w przygotowaniu zupa jest dobra właściwie na każdą okazję, ale najlepiej smakuje podczas świątecznych spotkań z bliskimi. My maczamy w niej puszyste kluski ugotowane na parze.

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

  1. MOCZENIE GRZYBÓW:

    Do miseczki dajemy suszone grzyby i zalewamy 250 ml zimnej wody. Pozostawiamy na noc do namoczenia. A następnie odcedzamy. Mrożone grzyby rozmrażamy w lodówce.

  2. ZUPA GRZYBOWA:

    W dużym garnku roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy rozmrożone i suszone grzyby. Chwilę razem podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki. Wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając jeszcze przez 5 minut. Dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu 25 minut. Po tym czasie do zupy dolewamy śmietankę, dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy czarnym pieprzem. Całość dokładanie mieszamy.

  3. KLUSKI NA PARZE:

    Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem przez 4 minuty. Gotowe kluski pozostawiamy do przestygnięcia.

  4. PODANIE:

    Kluski na parze podajemy razem z gorącą aromatyczną zupą.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.