ZUPA GRZYBOWA Z KLUSKAMI NA PARZE
Przygotowanie
MOCZENIE GRZYBÓW:
Do miseczki dajemy suszone grzyby i zalewamy 250 ml zimnej wody. Pozostawiamy na noc do namoczenia. A następnie odcedzamy. Mrożone grzyby rozmrażamy w lodówce.
ZUPA GRZYBOWA:
W dużym garnku roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy rozmrożone i suszone grzyby. Chwilę razem podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki. Wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając jeszcze przez 5 minut. Dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu 25 minut. Po tym czasie do zupy dolewamy śmietankę, dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy czarnym pieprzem. Całość dokładanie mieszamy.
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem przez 4 minuty. Gotowe kluski pozostawiamy do przestygnięcia.
PODANIE:
Kluski na parze podajemy razem z gorącą aromatyczną zupą.