ZUPA GRZYBOWA Z PODGRZYBKÓW Z USZKAMI

  • Gotowanie


    60 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4-6

Składniki

Przygotowanie

    --USZKA Z GRZYBAMI

    Uszka z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyjmujemy uszka łyżką cedzakową.

    --ZUPA GRZYBOWA

    Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na grubsze plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek. Podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby. Smażymy około 20 minut, co jakiś czas mieszając. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekany por. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy usmażone z cebulą grzyby, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy zupę na niedużym ogniu przez około 25 minut. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

    --SPOSÓB PODANIA

    Zupę podajemy z uszkami. Danie obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.