Przepis

ZUPA KOPERKOWA Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI Z MIĘSEM

0 451

Zupa koperkowa z ziemniakami, marchewką i piersią z kurczaka z dodatkiem klusek śląskich z mięsem. Pyszna, a w takiej wzbogaconej wersji również całkiem sycąca propozycja W sam raz na obiad po długim wiosennym spacerze.

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. WARZYWA:

    W dużym garnku roztapiamy łyżkę masła. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i por. Dodajemy kolejno ziemniaki i seler pokrojone w dużą kostkę, marchewkę i pietruszkę pokrojone w półksiężyce. Podsmażamy około 10 minut na niedużym ogniu mieszając kilkakrotnie. Podsmażone warzywa przekładamy do miski.

  2. ZUPA KOPERKOWA:

    Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawy do drobiu i łyżkę oleju rzepakowego. Bardzo dokładnie mieszamy. W tym samym garnku, w którym smażyliśmy warzywa, podsmażamy krótko kurczaka na dość dużym ogniu. Dokładamy wcześniej przygotowane warzywa, kostkę bulionową i wrzątek. Dokładnie mieszamy. Ustawiamy średni ogień i gotujemy 20 minut. Do osobnej miseczki wlewamy około 4-5 łyżek zupy, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Taką mieszanką zaprawiamy zupę. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

  3. KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM:

    Kluski śląskie z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Zupę podajemy z kluskami śląskimi z mięsem. Danie możemy posypać dodatkową porcją koperku.

Może Ci się też spodobać...

Ocena

  1. weronika

    Pyszności! Cóż więcej powiedzieć 🙂

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.