Składniki
DO PODANIA
Przygotowanie
--WYWAR Z UDEK KURCZAKA:
Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy oczyszczone uda kurczaka, sól, 1 cebulę przekrojoną na pół, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut, w międzyczasie zbieramy szumowiny. Wyławiamy wszystko za pomocą łyżki cedzakowej i pozostawiamy w garnku czysty wywar.
--ZUPA OGÓRKOWA:
Marchewki, pietruszkę, por i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do wywaru i gotujemy około 20 minut (aż będą miękkie). Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy starte na dużych oczkach ogórki kiszone około 10 minut. Podsmażone ogórki dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut. Próbujemy zupę, jeśli jest za mało kwaśna dolewamy wodę z ogórków. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
--MIĘSO Z ROSOŁU:
Oddzielamy mięso z ugotowanych udek, usuwając kostki, chrząstki i skórę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso oraz przyprawę. Mieszamy dokładnie i podsmażamy jeszcze kilka minut.
--KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Ustawiamy sitko do gotowania na parze i układamy zamrożone kluski. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty. Delikatnie wyjmujemy i pozostawiamy kilka minut do przestygnięcia. Każdą z klusek przecinamy na pół i układamy na nich wcześniej przygotowane mięso. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
--PODANIE:
Zupę podajemy z kleksem gęstej śmietany i kluskami na parze z mięsem.
W przepisie zostały wykorzystane kluski na parze Jawo:>