ZUPA RYBNA Z USZKAMI

1 593

W moim domu na święta, oprócz barszczu i grzybowej, zawsze pojawia się też zupa rybna! Gotuję ją zazwyczaj w Wigilię, a jej aromat niesie się po całym domu i przypomina, że to już święta. W tym roku postanowiłam dodać do niej delikatne uszka z pieczarkami od Jawo – to był strzał w dziesiątkę! Mięciutkie ciasto i grzybowy farsz doskonale uzupełniają zupę rybną, nadając jej jeszcze bardziej świątecznego charakteru.

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3-4

Składniki

Przygotowanie

  1. USZKA:

    Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy 3 litry wody w dużym garnku i dodajemy łyżeczkę soli. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu i wyławiamy łyżką cedzakową.

  2. ZUPA:

    Warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Por kroimy na plasterki, a cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W szerokim garnku na łyżce masła i 1 łyżce oliwy szklimy cebulę, następnie dodajemy por i smażymy dalej, co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez około 3 minuty. Potem dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszam. Do garnka dolewamy gorący bulion i całość zagotowujemy. Następnie dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy oraz pół puszki pomidorów. Dodajemy sok z ogórków kiszonych oraz sok z połówki cytryny. Całość zagotowujemy. Zupę przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut, do miękkości warzyw. Rybę płuczemy w zimnej wodzie, kroimy w grubszą kostkę i doprawiamy solą, następnie dodajemy ją do garnka z zupą. Razem wszystko gotujemy jeszcze 10 minut.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Uszka układamy na talerzu i zalewamy je zupą rybną. Na wierzchu dodajemy kleks ze śmietany i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Ci, którzy preferują kwaśny smak, mogą dodać do swojego talerza jeszcze plaster cytryny.

  4. Jeśli szukacie ciekawych przepisów z wykorzystaniem ryb i owoców morza, zajrzyjcie tutaj

    Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagramie

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.