Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > ROLADKI CIELĘCE Z BEZGLUTENOWYMI KLUSKAMI ŚLĄSKIMI CIEMNYMI, SOSEM I KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ

ROLADKI CIELĘCE Z BEZGLUTENOWYMI KLUSKAMI ŚLĄSKIMI CIEMNYMI, SOSEM I KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ

roladki-cielece

Miały być tradycyjne rolady z kluskami i kapustą zasmażaną… Ale znacie mnie! Jeśli mogę, to kombinuję z przepisami. A, że mogę, to tym razem wykombinowałam danie w pełni bezglutenowe, czyli roladki cielęce wypełnione suszonymi pomidorami i kaparami, a do tego wcześniej planowane już kluski szare i słodka zasmażana kapusta.

Ach te roladki! Mówię Wam, jak to pachnie! A jak smakuje! Jeśli już Wam leci ślinka, to nie czekajcie, tylko łapcie przepis poniżej.

Sposób przygotowania

1. KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:

Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 4 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.

kluski-slaskie-ciemne

2. SOS GORGONZOLA:

Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, a następnie dodajemy ser gorgonzola i rozpuszczamy go na małym ogniu. Dodajemy 100 ml kremówki, szczyptę soli, pieprz i mieszamy do momentu, aż składniki się nie rozpuszczą.

sos-gorgonzola

3. KAPUSTA ZASMAŻANA:

Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanej łyżce masła szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy kapustę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Wlewamy bulion i doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i listkiem laurowym.

Całość mieszamy i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 10 minut, aż kapusta będzie miękka. Wlewamy resztę śmietanki i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

4. ROLADKI CIELĘCE:

Mięso dzielimy na 4-5 porcji i rozbijamy tłuczkiem. Z obu stron solimy i pieprzymy. Pomidory suszone układamy na środku roladki z kilkoma kaparami i listkami pietruszki. Mięso zawijamy w zgrabne roladki. Obwiązujemy je nicią lub spinamy wykałaczką. Roladki cielęce przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż mięso dojdzie. W trakcie smażenia obracamy roladki z każdej strony.

5. SPOSÓB PODANIA:

Roladki przekrawamy na pół i wykładamy na talerz. Podajemy na gorąco z kluskami śląskimi polanymi sosem z gorgonzoli i zasmażaną kapustą.

roladki-cielece-z-pomidorami
kluski-szare

Sprawdźcie również mój przepis na tradycyjne śląskie rolady i dajcie mi znać, które wolicie!

Wpadnijcie również na mojego Facebooka i Instagram.

roladki-cielece
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.