Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > ROSÓŁ NA KACZCE Z ORIENTALNYMI PRZYPRAWAMI Z USZKAMI Z MIĘSEM

ROSÓŁ NA KACZCE Z ORIENTALNYMI PRZYPRAWAMI Z USZKAMI Z MIĘSEM

Pyszna, rozgrzewająca zupa doprawiona imbirem, chili, anyżem, cynamonem i goździkami. W sam raz na jesienny obiad. Gdy raz spróbujecie, będziecie chcieli gotować go częściej, zamiast tradycyjnego rosołu.
Sposób przygotowania
  1. PRZYGOTOWANIE ROSOŁU:

    Do dużego garnka dajemy wszystkie przyprawy (gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu, strączki kardamonu, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę) podgrzewamy około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy łyżkę oleju kokosowego, plaster imbiru, papryczkę chili, cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy wodę i wkładamy oczyszczone udka kaczki. Gotujemy pod częściowym przykryciem na małym ogniu 3 godziny (rosół powinien gotować się bardzo delikatnie). W razie potrzeby zbieramy szumowiny. Dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze części włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, seler, por) natkę pietruszki (w całości), kostkę rosołową oraz troszkę soli himalajskiej do smaku. Gotujemy kolejne 40 minut na niedużym ogniu. Z rosołu wyciągamy udka i włoszczyznę. Wywar przelewamy dwukrotnie przez gęste sitko by odcedzić przyprawy.

  2. PRZYGOTOWANIE USZEK Z MIĘSEM JAWO:

    Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy zamrożone uszka z mięsem Jawo i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Uszka wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Do głębokich talerzy nakładamy według uznania uszka z mięsem, zalewamy rosołem, dodajemy pokrojoną w paski włoszczyznę, posypujemy sezamem białym i czarnym i dużą ilością posiekanej natki pietruszki, kolendry oraz szczypiorku.

  4. WSKAZÓWKI:

    * Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i pikantna, dlatego jeśli lubimy nieco łagodniejsze smaki należy dodać mniej papryczki chili lub pominąć ten składnik.

    * Rosół ten to idealny posiłek na jesienno-zimowy czas, również jako domowy sposób na przeziębienie.

    * Przygotowanie może wydawać się bardzo długie, jednak nie zrażajmy się czasem przygotowania rosołu, bo większość czasu to powolne gotowanie, które odbywa się bez naszego udziału.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.