
GNOCCHI Z WOŁOWYM RAGOUT
Przepis na tradycyjne francuskie ragout mięsno-warzywne cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Sekretem smaku tego dania jest dobrej jakości wołowina, mocny i aromatyczny bulion wołowy, czerwone wino i… czas!
Przepis na tradycyjne francuskie ragout mięsno-warzywne cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Sekretem smaku tego dania jest dobrej jakości wołowina, mocny i aromatyczny bulion wołowy, czerwone wino i… czas!
Do dużego garnka dajemy wszystkie przyprawy (gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu, strączki kardamonu, goździki, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę) podgrzewamy około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy łyżkę oleju kokosowego, plaster imbiru, papryczkę chili, cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy wodę i wkładamy oczyszczone udka kaczki. Gotujemy pod częściowym przykryciem na małym ogniu 3 godziny (rosół powinien gotować się bardzo delikatnie). W razie potrzeby zbieramy szumowiny. Dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze części włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, seler, por) natkę pietruszki (w całości), kostkę rosołową oraz troszkę soli himalajskiej do smaku. Gotujemy kolejne 40 minut na niedużym ogniu. Z rosołu wyciągamy udka i włoszczyznę. Wywar przelewamy dwukrotnie przez gęste sitko by odcedzić przyprawy.
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy zamrożone uszka z mięsem Jawo i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Uszka wyławiamy łyżką cedzakową.
Do głębokich talerzy nakładamy według uznania uszka z mięsem, zalewamy rosołem, dodajemy pokrojoną w paski włoszczyznę, posypujemy sezamem białym i czarnym i dużą ilością posiekanej natki pietruszki, kolendry oraz szczypiorku.
* Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i pikantna, dlatego jeśli lubimy nieco łagodniejsze smaki należy dodać mniej papryczki chili lub pominąć ten składnik.
* Rosół ten to idealny posiłek na jesienno-zimowy czas, również jako domowy sposób na przeziębienie.
* Przygotowanie może wydawać się bardzo długie, jednak nie zrażajmy się czasem przygotowania rosołu, bo większość czasu to powolne gotowanie, które odbywa się bez naszego udziału.
Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.
Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!
Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz politykę prywatności.