Ta kolorowa sałatka z gnocchi i warzywami doskonale sprawdzi się na letnie biesiady na świeżym powietrzu! Idealne okoliczności to działka lub ogródek, paczka przyjaciół, grill. Wokół drzewka i pachnące krzewy owocowe, a do tego słońce i lekki wiaterek. Jeśli da się zamknąć klimat lata na talerzu, to ta lekka sałatka sprawdzi się tu idealnie 🙂 Przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, a efekt zachwyci wszystkich gości. Pełna świeżych warzyw, aromatycznych ziół i gnocchi – jest zdrowo i jest pysznie!
Sałatka z gnocchi zachwyca różnorodnością smaków i tekstur, łącząc wędzonego pstrąga, kremową mini mozzarellę i orzeźwiające pestki granatu. Idealnie nadaje się na lekki posiłek lub dodatek do grilla. Przygotowana w kilka chwil, stanowi apetyczne, zdrowe danie, które z pewnością umili każde letnie spotkanie.
Koniecznie dajcie mi znać w komentarzu, czy Wam smakowało! A jeżeli macie jakieś pytania, to śmiało!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie gnocchi od Jawo
- 3 małe ogórki
- 4 małe papryki (u mnie kolorowe mini słodkie papryczki)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 30 ml oliwy
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowania miksu sałat z burakiem
- 80 g wędzonego pstrąga tęczowego
- 100 g mini mozzarelli
- 1/2 granatu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. GNOCCHI:
Gnocchi ziemniaczane od Jawo przygotowujemy według wskazówek producenta. Na dużym ogniu zagotowujemy 3 litry wody i dodajemy łyżeczkę soli. Wrzucamy zamrożone gnocchi i energicznie mieszamy. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową.

2. WARZYWA:
Ogórki, paprykę i pomidorki kroimy na drobne kawałki.
3. DRESSING:
Oliwę, posiekany koperek, sok z cytryny, pieprz i sól mieszamy razem.

4. SAŁATKA Z GNOCCHI – SPOSÓB PODANIA:
Mix sałat wsypujemy do miski, dodajemy warzywa oraz pstrąga pokrojonego na drobne kawałki. Następnie wrzucamy gnocchi oraz mini mozzarellę. Wszystko razem mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem i posypujemy pestkami granatu.


Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to zapraszam do sprawdzenia reszty moich pomysłów na gnocchi. Jak zwykle zapraszam również na mojego Instagrama.




































































































