Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I KOPYTKAMI W PESTO

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I KOPYTKAMI W PESTO

Sezonowa sałatka z kopytkami w pesto, z dodatkiem truskawek i grillowanego kurczaka w sosie balsamicznym. Lekka  i pożywna, dobra na upały i wakacyjne spotkania przy grillu.
  • KURCZAK:

  • SAŁATKA:

Sposób przygotowania
  1. KURCZAK:

    Piersi z kurczaka przekrawamy na połówki. Dokładnie nacieramy je ziołami, olejem i octem balsamicznym. Pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce (lub najlepiej na całą noc). Następnie grillujemy kurczaka z obu stron na patelni grillowej (lub na grillu). Mięso odstawiamy na około 10 minut i kroimy na grube plastry.

  2. KOPYTKA:

    Kopytka przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy kopytka łyżką cedzakową. Od razu przekładamy kopytka na patelnię i podsmażamy z pesto.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Na talerzu układamy porwane listki sałaty, na nich pokrojonego kurczaka, kopytka, kawałki pomidorów, ćwiartki truskawek, cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka. Dodajemy orzechy włoskie i listki bazylii. Danie możemy skropić oliwą z oliwek.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.