Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Kopytka > SAŁATKA Z KOPYTKAMI I KURKAMI

SAŁATKA Z KOPYTKAMI I KURKAMI

Idealny przepis na ostatnie letnie spotkania z przyjaciółmi na dworze lub na lunch do pracy. Pyszna sałatka z kopytkami i szpinakiem z dodatkiem kurek z patelni, jeżyn, orzechów oraz plasterków parmezanu. Kurki razem z szalotką warto poddusić na maśle lub oliwie, jeżyny natomiast możecie zastąpić malinami, jeśli właśnie je macie akurat pod ręką. :)
  • DRESING

Sposób przygotowania
  1. KURKI:

    Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy dokładnie oczyszczone kurki, solimy i podsmażamy jeszcze chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia.

  2. DRESING:

    Do miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny. Dodajemy miód, sól, pieprz czarny, oregano i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy partiami zamrożone kopytka. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  4. PODANIE:

    Na talerze wykładamy umyty szpinak, dodajemy kopytka, kurki, jeżyny i orzechy. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cienkie plasterki sera i również dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy dresingiem.

  5. W przepisie zostały wykorzystane kopytka ziemniaczane Jawo:

Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.