KOTLET Z BAKŁAŻANA:
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Bakłażana myjemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, aż będzie miękki. Po upieczeniu obieramy ze skórki, nie wycinając górnej części która spaja warzywo. Cały miąższ upieczonego bakłażana ugniatamy delikatnie widelcem. Tak przygotowany “kotlet” posypujemy przyprawami wedle naszego uznania - ja użyłam papryki wędzonej, suszonego czosnku, gałki muszkatołowej i soli z pieprzem. Panierujemy bakłażana w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w panko. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
GNOCCHI:
Gnocchi ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone gnocchi. Energicznie mieszamy. Wyławiamy łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchni. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
SURÓWKA:
Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plasterki za pomocą obieraczki. W misce mieszamy olej arachidowy, ocet ryżowy i sól do smaku. Dodajemy plasterki ogórka i dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek był pokryty sosem. Na górę polewamy naszą surówkę sosem sriracha wedle uznania oraz posypujemy czarnym sezamem.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerzu układamy kotlet z bakłażana, następnie zaraz obok nakładamy ugotowane gnocchi. Dodajemy surówkę z ogórka. Całość możemy posypać szczypiorkiem oraz polać olejem orzechowym dla smaku lub sosem sriracha dla ostrzejszego efektu.
Jeśli zasmakowały Wam te ogórki po azjatycku, to sprawdźcie również jak smakują jako .
Mnóstwo różnych ciekawych przepisów znajdziecie także na moim Facebooku i Instagramie. Smacznego! 🙂