Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z rybą > KARP Z POMARAŃCZOWYM VINEGRETTE PODANY Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

KARP Z POMARAŃCZOWYM VINEGRETTE PODANY Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

smazony-karp

Na wigilijnym stole jest kilka potraw, bez których Święta tracą swój urok, a smażony karp to zdecydowanie numer jeden! W tym roku jednak dodaję mu nieco nowoczesnego charakteru – serwuję go z obłędnym pomarańczowym sosem vinegrette. Ryby kochają cytrusy! Dodają całości lekkiej słodyczy i świeżości. A do tego obowiązkowo kluski śląskie i aromatyczna czerwona kapusta.

Sposób przygotowania

1. KARP:

Filety z karpia kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Następnie obtaczamy w mące zmieszanej z bułką tartą. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

2. KAPUSTA:

Gdy karp będzie schładzał się w lodówce, kapustę szatkujemy w piórka, solimy i odstawiamy aż puści sok. Następnie odciskamy. W tym czasie przygotowujemy sos z oliwy, octu jabłkowego, musztardy dijon, miodu i soku z pomarańczy. Dodajemy do surówki, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

3. KLUSKI ŚLĄSKIE:

Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy. Wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Wyławiamy kluski łyżką cedzakową.

kluski-slaskie-jawo

4. SPOSÓB PODANIA:

Kluski i karpia polewamy roztopionym masełkiem z siekanym koperkiem. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z cytryną.

smazony-karp
smazony-karp-z-kapusta
smazony-karp

Na Święta polecam Wam serdecznie:

Zapraszam również na mojego Facebooka i Instagram

smazony-karp
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.