4 POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE OGÓRKÓW
ORZEŹWIAJĄCA LEMONIADA OGÓRKOWA TO IDEALNY NAPÓJ CHŁODZĄCY NA UPAŁY!
SKŁADNIKI:
- 1 ogórek
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1-2 cytryny i/lub limonki
- 1 garść świeżych listków mięty
- 1 litr zimnej wody
Ogórka, cytrynę i limonkę sparzamy wrzątkiem i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy wszystko do dużego dzbanka i dodajemy syrop z agawy, a następnie lekko ugniatamy całość drewnianą łyżką. Dodajemy miętę, zalewamy zimną wodą, mieszamy i gotowe! Lemoniadę ogórkową podawajcie z kostkami lodu.

DETOKSYKACYJNA SURÓWKA Z OGÓRKÓW I CUKINII
SKŁADNIKI:
- ogórek
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- koperek
- szczypiorek
Ogórka obieramy ze skórki i szatkujemy jak najcieniej. Cukinię również szatkujemy, ale ze skórką. Umieszczamy warzywa w salaterce, solimy, mieszamy i odstawiamy, by puściły sok i zmiękły. W międzyczasie mieszamy ze sobą składniki sosu: oliwę, ocet jabłkowy i miód. Polewamy nim odciśniętą z soku sałatkę, dodajemy koperek i szczypiorek. Sałatka powinna być przed podaniem schłodzona w lodów i doprawiona solą i pieprzem.

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW
SKŁADNIKI:
- 6 ogórków
- 1 rzodkiewka
- 800 ml maślanki
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka miodu
- ½ pęczka koperku i szczypioru
- jajka
- sól
- pieprz
Ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Odsączamy wodę wytrąconą z ogórków i dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Czosnek i koperek siekamy, a następnie łączymy z ogórkiem, rzodkiewką i maślanką. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym najlepiej na miękko.


OGÓRKI SŁODKO-OSTRE
SKŁADNIKI:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 0,5 litra zalewy do ogórków
- 4 liście laurowe
- ząbek czosnku
- korzeń chrzanu
- gorczyca
- 5 łyżek miodu
- łyżka chili
Wszystkie składniki oprócz zalewy z miodem układamy warstwami w słoiku. Do zalewy, gdy jest jeszcze letnia, dodajemy miód i mieszamy. Czekamy, aż zalewa wystygnie i dopiero wtedy zalewamy ogórki. Słój odstawiamy na 2 dni. Po upływie tego czasu ogórki są już gotowe.
Dodaj komentarz