Blog

4 POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE OGÓRKÓW

ORZEŹWIAJĄCA LEMONIADA OGÓRKOWA TO IDEALNY NAPÓJ CHŁODZĄCY NA UPAŁY!

SKŁADNIKI:

  • 1 ogórek
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1-2 cytryny i/lub limonki
  • 1 garść świeżych listków mięty
  • 1 litr zimnej wody

Ogórka, cytrynę i limonkę sparzamy wrzątkiem i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy wszystko do dużego dzbanka i dodajemy syrop z agawy, a następnie lekko ugniatamy całość drewnianą łyżką. Dodajemy miętę, zalewamy zimną wodą, mieszamy i gotowe! Lemoniadę ogórkową podawajcie z kostkami lodu.

DETOKSYKACYJNA SURÓWKA Z OGÓRKÓW I CUKINII

SKŁADNIKI:

  • ogórek
  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • szczypiorek

Ogórka obieramy ze skórki i szatkujemy jak najcieniej. Cukinię również szatkujemy, ale ze skórką. Umieszczamy warzywa w salaterce, solimy, mieszamy i odstawiamy, by puściły sok i zmiękły. W międzyczasie mieszamy ze sobą składniki sosu: oliwę, ocet jabłkowy i miód. Polewamy nim odciśniętą z soku sałatkę, dodajemy koperek i szczypiorek. Sałatka powinna być przed podaniem schłodzona w lodów i doprawiona solą i pieprzem.

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW

SKŁADNIKI:

  • 6 ogórków
  • 1 rzodkiewka
  • 800 ml maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • ½ pęczka koperku i szczypioru
  • jajka
  • sól
  • pieprz

Ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Odsączamy wodę wytrąconą z ogórków i dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Czosnek i koperek siekamy, a następnie łączymy z ogórkiem, rzodkiewką i maślanką. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym najlepiej na  miękko.

OGÓRKI SŁODKO-OSTRE

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 litra zalewy do ogórków
  • 4 liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • korzeń chrzanu
  • gorczyca
  • 5 łyżek miodu
  • łyżka chili

Wszystkie składniki oprócz zalewy z miodem układamy warstwami w słoiku. Do zalewy, gdy jest jeszcze letnia, dodajemy miód i mieszamy. Czekamy, aż zalewa wystygnie i dopiero wtedy zalewamy ogórki. Słój odstawiamy na 2 dni. Po upływie tego czasu ogórki są już gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *