Porady

JABŁKOWO-GRUSZKOWE PRZEPISY NA ZIMĘ. DLA MAŁYCH I DUŻYCH ŁASUCHÓW

Gruszki i jabłka to owoce, których nie brakuje nawet w środku zimy. Są zdrowe, pyszne i można wyczarować z nich nieskończoną liczbę nie tylko słodkich, ale również wytrawnych dań. Wybrałam dla Was cztery moje ulubione przepisy, które przypadną do gustu nawet największym łasuchom.

SZYBKIE RACUSZKI Z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 banan (zamiast cukru)
  • kilka listków świeżego tymianku
  • cukier puder
  • 1 gruszka
  • kilka listków świeżego tymianku
  • cukier puder

Przygotowanie:

Pięć pierwszych składników z listy powyżej  umieszczamy w naczyniu i miksujemy. Następnie dodajemy sodę i delikatnie mieszamy masę łyżką. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy niewielką ilość mąki. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy po 1 łyżce ciasta. Racuszki smażymy bez użycia tłuszczu przez około 1,5 – 2 minuty, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewracamy na drugą stronę za pomocą silikonowej łopatki i smażymy z drugiej strony. Gruszkę obieramy, wykrawamy z niej gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tymianek siekamy i układamy na racuszkach. Danie posypujemy cukrem pudrem.

BUŁECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 gruszka
  • 1 opakowanie sera pleśniowego
  • miód do polania
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na niewielkie prostokąty. Gruszki przecinamy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Gruszki i plastry sera pleśniowego układamy na cieście francuskim. Bułeczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Każdą z nich polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi.

TARTA MIGDAŁOWA Z JABŁKAMI

Składniki:

Ciasto na tartę:

  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 125 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
  • 5 jabłek

Masa migdałowa:

  • 150 g masła (miękkiego)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajo
  • 2 łyżki amaretto
  • 200 g mielonych migdałów

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki konfitury morelowej
  • 4 łyżki amaretto

Sposób przygotowania:

SPÓD:

Przygotowujemy 28 centymetrową formę na tartę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksujemy, aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto formułując kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o wielkości formy. Ciasto zawijamy wokół wałka i przekładamy do formy. Może się nieco pokruszyć, ale nic nie szkodzi. Można wyrównać je palcami już w formie, dokładnie lepiąc spód i boki formy. Następnie dziurkujemy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut.

JABŁKA:

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.

MASA MIGDAŁOWA:

Miękkie masło ucieramy z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego na jasną masę za pomocą miksera lub robota kuchennego (zajmie to około 4 minuty). Dodajemy jajko i ubijamy przez kolejne 4 minuty na puszystą masę. Następnie dodajemy amaretto i mielone migdały, miksujemy masę na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników.

PIECZENIE:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wykładamy masę migdałową na tarcie, a na masie układamy plasterki jabłek. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut.

Gry tarta się piecze, podgrzewamy w garnuszku konfiturę morelową z amaretto, cały czas mieszając aż do zagotowania. Następnie przecieramy przez sitko, aby uzyskać gładką polewę. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy polewę po powierzchni upieczonej tarty.

JABŁKA ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ OWSIANĄ

Składniki:

Masa owocowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • paczka rodzynek
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • cytryna
  • cukier trzcinowy

Kruszonka:

  • 90 g masła
  • 125 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Rodzynki wkładamy do miseczki z wodą, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę: do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, wlewamy roztopione masło, miód i sól. Owoce kroimy na jak najmniejsze kawałeczki i przesmażamy na patelni z wcześniej namoczonymi rodzynkami, a następnie doprawimy cytryną, cukrem i cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miseczek żaroodpornych nakładamy owoce i posypujemy z wierzchu kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 35 – 40 minut lub do czasu aż kruszonka będzie dobrze zrumieniona i złocista.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *