JABŁKOWO-GRUSZKOWE PRZEPISY NA ZIMĘ. DLA MAŁYCH I DUŻYCH ŁASUCHÓW
Gruszki i jabłka to owoce, których nie brakuje nawet w środku zimy. Są zdrowe, pyszne i można wyczarować z nich nieskończoną liczbę nie tylko słodkich, ale również wytrawnych dań. Wybrałam dla Was cztery moje ulubione przepisy, które przypadną do gustu nawet największym łasuchom.
SZYBKIE RACUSZKI Z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM

Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 banan (zamiast cukru)
- kilka listków świeżego tymianku
- cukier puder
- 1 gruszka
- kilka listków świeżego tymianku
- cukier puder
Przygotowanie:
Pięć pierwszych składników z listy powyżej umieszczamy w naczyniu i miksujemy. Następnie dodajemy sodę i delikatnie mieszamy masę łyżką. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy niewielką ilość mąki. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy po 1 łyżce ciasta. Racuszki smażymy bez użycia tłuszczu przez około 1,5 – 2 minuty, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewracamy na drugą stronę za pomocą silikonowej łopatki i smażymy z drugiej strony. Gruszkę obieramy, wykrawamy z niej gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tymianek siekamy i układamy na racuszkach. Danie posypujemy cukrem pudrem.

BUŁECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 gruszka
- 1 opakowanie sera pleśniowego
- miód do polania
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na niewielkie prostokąty. Gruszki przecinamy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Gruszki i plastry sera pleśniowego układamy na cieście francuskim. Bułeczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Każdą z nich polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi.

TARTA MIGDAŁOWA Z JABŁKAMI

Składniki:
Ciasto na tartę:
- 180 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 125 g masła (zimnego)
- 2 żółtka
- 5 jabłek
Masa migdałowa:
- 150 g masła (miękkiego)
- 50 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajo
- 2 łyżki amaretto
- 200 g mielonych migdałów
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki konfitury morelowej
- 4 łyżki amaretto
Sposób przygotowania:
SPÓD:
Przygotowujemy 28 centymetrową formę na tartę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksujemy, aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto formułując kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o wielkości formy. Ciasto zawijamy wokół wałka i przekładamy do formy. Może się nieco pokruszyć, ale nic nie szkodzi. Można wyrównać je palcami już w formie, dokładnie lepiąc spód i boki formy. Następnie dziurkujemy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut.
JABŁKA:
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.
MASA MIGDAŁOWA:
Miękkie masło ucieramy z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego na jasną masę za pomocą miksera lub robota kuchennego (zajmie to około 4 minuty). Dodajemy jajko i ubijamy przez kolejne 4 minuty na puszystą masę. Następnie dodajemy amaretto i mielone migdały, miksujemy masę na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników.
PIECZENIE:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wykładamy masę migdałową na tarcie, a na masie układamy plasterki jabłek. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut.
Gry tarta się piecze, podgrzewamy w garnuszku konfiturę morelową z amaretto, cały czas mieszając aż do zagotowania. Następnie przecieramy przez sitko, aby uzyskać gładką polewę. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy polewę po powierzchni upieczonej tarty.
JABŁKA ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ OWSIANĄ
Składniki:
Masa owocowa:
- 1,5 kg jabłek
- paczka rodzynek
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- cytryna
- cukier trzcinowy
Kruszonka:
- 90 g masła
- 125 g błyskawicznych płatków owsianych
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rodzynki wkładamy do miseczki z wodą, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę: do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, wlewamy roztopione masło, miód i sól. Owoce kroimy na jak najmniejsze kawałeczki i przesmażamy na patelni z wcześniej namoczonymi rodzynkami, a następnie doprawimy cytryną, cukrem i cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miseczek żaroodpornych nakładamy owoce i posypujemy z wierzchu kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 35 – 40 minut lub do czasu aż kruszonka będzie dobrze zrumieniona i złocista.

Dodaj komentarz