MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA. PRZEPISY NA DOMOWE DESERY
Ostatnio wspominałam z mamą desery, które jadałyśmy w domu, kiedy byłam dzieckiem. Były naprawdę proste do zrobienia i składały się zwykle tylko z kilku składników. Wciąż z wielkim sentymentem wspominam momenty, w których się nimi zajadałyśmy. Dziś, gdy Internet i książki kucharskie obfitują w przepisy na najbardziej wyszukane desery z różnych zakątków świata, coraz rzadziej myślimy o tym, by przygotować sobie kisiel, domowe szyszki lub andruty z masą kajmakową. A szkoda! Przygotowałam dziś dla Was kilka deserów według oryginalnych przepisów z domowego notatnika mojej mamy. Spróbujcie!
Szyszki

- 400 g kajmaku z puszki
- 100 g ryżu preparowanego
- 80 g masła
Do rondelka wkładamy masło i podgrzewamy je na małym ogniu do momentu, aż będzie płynne. Dodajemy kajmak. Mieszamy dokładnie przez kilka minut. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy ryż preparowany. Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po przestudzeniu formujemy z masy szyszki, a następnie wkładamy je do lodówki na całą noc.
Chałka maczana w mleku i jajku

- 1 chałka
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Chałkę kroimy na kromki. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier i mleko. Wszystko mieszamy. Kromki chałki obtaczamy w masie, a następnie podsmażamy z dwóch stron na roztopionym maśle.
Zupa owocowa
- 1 kilogram świeżych lub mrożonych owoców (np. borówki, truskawki, porzeczka)
- 200 ml soku jabłkowego
- ok. 2,5 l wody
- 2 łyżki kisielu owocowego (truskawkowy lub wiśniowy)
- ok. 2 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 g makaronu
Owoce myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, sok jabłkowy i całość gotujemy. W miseczce rozpuszczamy kisiel w 2 łyżkach wody, a następnie wlewamy do owoców. Całość zagotowujemy, dokładnie mieszając. Zupę zdejmujemy z palnika, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej zupy wlewamy śmietankę i dodajemy cukier, całość mieszamy. W osobnym garnku przygotowujemy makaron według wskazówek producenta, a następnie odcedzamy. Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą owocową. Podajemy na zimno.
Wafle z kajmakiem i czekoladą

- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- puszka masy kajmakowej
- 1 paczka andrutów
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie przelewamy do miseczki. Dodajemy gotową masę kajmakową i mieszamy. Masę rozsmarowujemy na andrutach. Andruty układamy jeden na drugim w kolejności: andrut – masa – andrut – masa – andrut. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, a następnie kroimy na mniejsze części.
Dodaj komentarz