Blog

PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI SEZONOWYMI

Jeśli szukacie prostego i smacznego przepisu na obiad, to ten na pewno Wam się spodoba! Pieczone pałki z kurczaka z warzywami w towarzystwie klusek śląskich to idealne danie na rodzinny obiad. Zapraszam do spróbowania!

PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI SEZONOWYMI

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie klusek śląskich Jawo 
  • 3 pałki z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 6 małych papryk kolorowych (np. czerwona i żółta)
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej, wedle uznania)
  • Świeża natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KLUSKI ŚLĄSKIE:

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone kluski. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy na wolnym ogniu przez 7 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

PAŁKI Z KURCZAKA I WARZYWA:

Ustawiamy piekarnik na 200°C. Pałki z kurczaka umyte i osuszone przekładamy do średniej wielkości naczynia żaroodpornego.

Następnie obieramy marchewki i kroimy w plasterki, cukinię kroimy w półplasterki, a papryki przecinamy na pół. Pomidorki koktajlowe wrzucamy w całości, szparagi po ułamaniu dolnej części również. Warzywa dodajemy do miski z kurczakiem i delikatnie mieszamy.

Dodajemy oliwę z oliwek, suszony czosnek, rozmaryn, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby kurczak i warzywa były równomiernie pokryte przyprawami. Na sam koniec dodajemy ugotowane wcześniej kluski śląskie i mieszamy z resztą dania. Chcemy, aby kluski apetycznie się przypiekły i nabrały rumianego koloru.

Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut, aż kurczak będzie złocisty i miękki, a kluski i warzywa upieczone.

SPOSÓB PODANIA:

Po upieczeniu wyciągamy naczynie z piekarnika. Posypujemy danie świeżą natką pietruszki i gotowe. Smacznego!

Pieczone pałki z kurczaka z warzywami to idealne danie na rodzinny obiad lub elegancką kolację, podobne potrawy znajdziecie w tej zakładce.
Więcej moich przepisów znajdziecie także na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *