Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z rybą > USZKA Z GRZYBAMI W ZUPIE RYBNEJ

USZKA Z GRZYBAMI W ZUPIE RYBNEJ

Zupa rybna to doskonały, zdrowy zamiennik czerwonego barszczu, który możecie podać w wieczór wigilijny.
Sposób przygotowania
  1. ZUPA

    W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i por, solimy i podsmażamy. Gdy cebula i por będą już zeszklone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Dolewamy białe wino i gotujemy około 5 min, aż wino się zredukuje o połowę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę, pietruszkę i seler oraz liście laurowe i ziele angielskie, następnie podsmażamy koło 5 min. Dorzucamy kostkę rosołową warzywną i dolewamy wrzątek. Mieszamy i gotujemy na niedużym ogniu około 10 min. Dodajemy pokrojony seler naciowy i gotujemy kolejne 8 min.

  2. RYBY

    Filety ryby oczyszczamy, wyciągamy ości, oddzielamy od skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i zalewamy mlekiem, a następnie każdy kawałek obtaczamy w mące i podsmażamy krótko z obu stron. Przekładamy podsmażoną rybę do zupy, dodajemy czarny pieprz oraz sok z cytryny i gotujemy kolejne 5 min na niedużym ogniu. Ściągamy z ognia.

  3. USZKA

    Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy uszka z grzybami Jawo i gotujemy na niedużym ogniu 12 min. Wyławiamy łyżka cedzakową. Nalewamy na talerze zupę rybną, dodajemy uszka z grzybami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.