
KOTLETY Z BOCZNIAKÓW Z KOPYTKAMI I WIOSENNYM SOSEM
Zapraszamy na bezmięsne kotlety z boczniaków w towarzystwie kopytek Jawo. Proponujemy, abyście podali je z wiosennym sosem na bazie jajek.






Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Brukselki obieramy z wierzchnich liści i kroimy na pół. Pieczarki obieramy lub dokładnie oczyszczamy oraz kroimy na 4 części. Wszystkie warzywa dajemy do dużej miski, polewamy oliwą i dodajemy przyprawy: oregano, paprykę, czosnek, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni (góra-dół) 25 minut, w połowie czasu należy warzywa przemieszać.
Do słoiczka dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: musztardy, miód, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Słoik zakręcamy i dokładnie wstrząsamy, aż składniki się połączą.
Uszka podajemy z upieczonymi warzywami, skrapiamy sosem i posypujemy posiekaną natką oraz pestkami granatu.







Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.
Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!
Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz politykę prywatności.