Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Uszka > USZKA Z PIECZARKAMI PODANE Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ

USZKA Z PIECZARKAMI PODANE Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ

Lubicie brukselkę? Bo my nie bardzo … aż do tego przepisu! Podpieczona i połączona z intensywnymi smakami czosnku, musztardy i cytrusów traci niepożądany „kapuściany” aromat. Za to przeistacza się w naprawdę bardzo, bardzo smaczną przekąskę. Dodajcie do niej uszka oraz pieczone pieczarki i pyszna kolacja gotowa!
Sposób przygotowania
  1. USZKA Z PIECZARKAMI:

    Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  2. WARZYWA:

    Brukselki obieramy z wierzchnich liści i kroimy na pół. Pieczarki obieramy lub dokładnie oczyszczamy oraz kroimy na 4 części. Wszystkie warzywa dajemy do dużej miski, polewamy oliwą i dodajemy przyprawy: oregano, paprykę, czosnek, sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni (góra-dół) 25 minut, w połowie czasu należy warzywa przemieszać.

  3. SOS:

    Do słoiczka dajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu: musztardy, miód, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Słoik zakręcamy i dokładnie wstrząsamy, aż składniki się połączą.

  4. PODANIE:

    Uszka podajemy z upieczonymi warzywami, skrapiamy sosem i posypujemy posiekaną natką oraz pestkami granatu.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.