Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Uszka > USZKA Z PIECZARKAMI Z WARZYWAMI NA PARZE ORAZ WINEGRETEM

USZKA Z PIECZARKAMI Z WARZYWAMI NA PARZE ORAZ WINEGRETEM

Uszka to nie tylko dodatek do wigilijnego barszczu. To także świetna baza do stworzenia pysznego obiadu na co dzień. Do tej potrawy możecie użyć warzyw, jakie lubicie. Możecie też wybrać uszka z innym nadzieniem – z kapustą i grzybami, z samymi grzybami albo z mięsem.
Sposób przygotowania
  1. WARZYWA NA PARZE:

    Warzywa myjemy, obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na „różyczki”, cukinię natomiast za pomocą obieraczki tniemy na paski. Marchew, pietruszkę, seler oraz brokuł gotujemy na parze około 8-9 minut, cukinię 2 minuty.

  2. USZKA:

    W międzyczasie gotujemy uszka z pieczarkami Jawo według wskazówek producenta. Osoloną wodę w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy zamrożone uszka i gotujemy na małym ogniu 12 minut. Ugotowane uszka wyciągamy za pomącą łyżki cedzakowej.

  3. WINEGRET:

    Winegret najłatwiej przygotujemy w malakserze. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki: listki bazylii, mięty, kolendry, natki pietruszki, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy oraz musztardę, sól i pieprz czarny do smaku. Wszystko razem miksujemy.

  4. PODANIE:

    Układamy wszystko na półmisku, polewamy winegretem, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy sezamem białym oraz czarnym.

  5. WSKAZÓWKI:

    * Do potrawy możemy użyć ulubionych warzyw.

    * Doskonale sprawdzi się również ulubiona mieszanka warzyw mrożonych.

    * Ocet jabłkowy możemy zastąpić 1 łyżeczką soku z cytryny.

    * Świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.