Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Uszka > USZKA Z PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z BURAKIEM, FIGAMI I GORGONZOLĄ

USZKA Z PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z BURAKIEM, FIGAMI I GORGONZOLĄ

Teraz, gdy trwa sezon na figi, jeszcze trudniej jest nam się oprzeć tym ciemnofioletowym owocom. Smakują wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono. To też bardzo dobre źródło wapnia, bo 100 gramów fig dostarcza go tyle, ile jedna szklanka mleka! A już rewelacyjnie smakują lekko zapieczone, tak jak w tej zapiekance z uszkami w roli głównej.
Sposób przygotowania
  1. USZKA Z PIECZARKAMI:

    Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Gotujemy na wolnym ogniu 12 minut. Uszka wyjmujemy łyżką cedzakową.

  2. ZAPIEKANKA:

    Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą. Następnie układamy w naczyniu plastry cienko pokrojonego buraka, ścieramy na niego połowę skórki z pomarańczy i skrapiamy sokiem. Posypujemy solą, pieprzem i połową posiekanych listków rozmarynu. Na burakach układamy uszka z pieczarkami oraz figi. Ponownie posypujemy listkami rozmarynu i skórką z pomarańczy. Układamy kawałki gorgonzoli i całość posypujemy grubo siekanymi pistacjami. Danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) około 15 minut.

  3. PODANIE:

    Przed podaniem danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.