Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Dla gości > WEGAŃSKA ZAPIEKANKA SEROWA Z ORZECHAMI I GRUSZKĄ

WEGAŃSKA ZAPIEKANKA SEROWA Z ORZECHAMI I GRUSZKĄ

Połączenie pyz ziemniaczanych, sera i gruszki w zapiekance jest po prostu doskonałe! Jako bazę do najnowszego przepisu wykorzystałam tradycyjne pyzy Jawo – pyszne i mięciutkie, idealnie podkreślające szlachetny smak pozostałych składników. Danie sprawdzi się zarówno jako sycący, wegański obiad, jak i ciekawa kolacja z kieliszkiem dobrego wina!
Sposób przygotowania
  1. PYZY ZIEMNIACZANE

    Pyzy przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i solimy. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia i wyławiamy łyżką cedzakową.

  2. SOS

    Na patelnię wlewamy śmietankę i w niej rozpuszczamy sery wegańskie, na koniec dodajemy pieprz cytrynowy. Tym sposobem otrzymujemy gładki sos do późniejszego polania pyz.

  3. ZAPIEKANKA

    W naczyniach żaroodpornych układamy pyzy przekładając je plastrami gruszek, polewamy wcześniej przygotowanym sosem oraz miodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy około 15 min, aż wszystko się zrumieni. Po upływie około 5 min posypujemy całość orzechami włoskimi (nie powinniśmy posypywać orzechami naszej zapiekanki wcześniej, ponieważ mogą się spalić).

  4. SPOSÓB PODANIA

    Zapieczone pyzy z gruszkami i sosem serowym, posypane orzechami podajemy od razu po upieczeniu w naczyniach żaroodpornych.

  5. Jeśli szukacie więcej ciekawych wegańskich przepisów, zajrzyjcie tutaj

    Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagramie

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.