Grillowanie to jedna z przyjemności ciepłych miesięcy, która nie musi ograniczać się tylko do mięsnych dań. Dzisiaj przychodzę z inspiracjami na pyszne wegetariańskie opcje, które z powodzeniem możecie przygotować na swoich grillach. Oto pięć przepisów na wege grilla, które posmakują każdemu – również mięsożercom.


Kolba kukurydzy z grilla z masłem czosnkowym
Wege grill nie obejdzie się bez kukurydzy z grilla! To klasyk, który przecież nigdy się nie znudzi. Na dodatek domowe masło czosnkowe, które podkreśli jej wyjątkowy smak.
Składniki:
- 4 świeże kolby kukurydzy
- 50 g miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
Kukurydzę oczyszczamy z włókien i myjemy. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy masło: zgniatamy czosnek i mieszamy go z masłem, dodajemy paprykę, sól i pieprz do smaku.
Kolby kukurydzy suszymy, smarujemy przygotowanym masłem.
Na koniec grillujemy na rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut, regularnie obracając, aż kolby będą miały złoty kolor i lekko przypieczone plamy.
Szaszłyki z warzyw z dodatkiem tempehu
Szaszłyki z tempehem to super alternatywa dla mięsnych dań, pełne kolorów i witamin.
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 2 cukinie
- 200 g dużych pieczarek
- 2 czerwone papryki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- 200 g tempehu wędzonego
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki. Pieczarki oczyszczamy.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa i tempeh pokrojony w kostkę. Szaszłyki skrapiamy oliwą, a następnie posypujemy oregano, solą i pieprzem.
Grillujemy na średnio rozgrzanym grillu, obracając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone (ok. 10-15 minut).


Świeża sałatka warzywna – czyli idealny dodatek na wege grill
Sałatka to must-have każdego grilla, które nada całemu menu trochę lekkości.
Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 1 ogórek
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
- garść oliwek
- sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę, ogórek, pomidory i cebulę myjemy i kroimy. Oliwki odcedzamy. Następnie fetę kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce.
Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą, octem, solą i pieprzem. Następnie sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Kotlety roślinne do burgerów
Idealne, gdy macie ochotę na coś sycącego, ale w wegetariańskiej wersji. Mówiąc w skrócie polecam!
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę, cebulę i czosnek miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy natkę pietruszki, paprykę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy owalne kotleciki.
Później kotlety grillujemy na lekko naoliwionej płycie grillowej po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złote i chrupiące.
Tofu i warzywa pieczone w marynacie
Marynata lub sos BBQ sprawi, że tofu i warzywa nabiorą typowego grillowego (lekko mięsnego) smaku!
Składniki:
- 400 g tofu
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- olej sezamowy
Przygotowanie:
Tofu osuszamy, kroimy w grubą kostkę, a następnie przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, miód, ocet ryżowy, imbir i odrobinę oleju sezamowego. Tofu marynujemy w przygotowanej marynacie przez około 30 minut. Cukinię i paprykę myjemy, a następnie kroimy na równe kawałki. Możemy użyć też innych warzyw na przykład ziemniaków, marchewek, co tylko znajdziecie w kuchni.
Tofu oraz warzywa grillujemy smarujemy obficie marynatą, a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie do momentu aż będą mocno przypieczone.

Wege grill czas start
Zachęcam Was do eksperymentowania z przepisami i dodawania własnych ulubionych przypraw. Życzę Wam idealnego grilla w ciepłe majowe popołudnia i wieczory. Smacznego!


Jeżeli spodobał Wam się ten przepis, sprawdźcie również mój pomysł na
wege szaszłyki podane z bułeczkami z klusek na parze.
Zapraszam również na mojego Instagrama.