KAPUŚNIAK PODANY Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI Z MIĘSEM [FILM]
Tym razem przyszła pora na kapuśniak. Nie jest to jednak jego tradycyjne wydanie –podaliśmy go z kluskami śląskimi z mięsem Jawo. W sezonie zimowym ta zupa jest obowiązkową pozycją na naszej liście
SKŁADNIKI:
1 opakowanie klusek śląskich z mięsem Jawo
2 łyżki oleju
2 szalotki
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
500 g karkówki
100 g boczku surowego wędzonego
1,5 l bulionu
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pęczka natki
4 ziemniaki
400 g kiszonej kapusty
2 łyżki majeranku
1 łyżka kminku
czarny pieprz
dodatkowo majeranek do smaku oraz wrzątek, jeśli zupa jest za gęsta
do podania: skwarki z boczku i posiekana natka pietruszki
Dodaj komentarz