Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Lunchbox > STAROPOLSKIE PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

STAROPOLSKIE PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Odkąd pamiętam jestem wielką fanką pierogów! Ruskie, z mięsem, pierogi na słodko, pierogi staropolskie z kapustą – uwielbiam je wszystkie. Dlatego też postanowiłam rozpocząć październik od szybkiego przepisu, w którym wykorzystałam przepyszne pierogi staropolskie od Jawo. Ich niezwykły, grzybowy aromat podkreśliłam świeżymi ziołami, a na koniec dodałam doskonale znaną surówkę z kiszonej kapusty i jabłka. Serdecznie zapraszam i życzę smacznego!

Staropolskie – czyli jakie?

Pierogi staropolskie to odmiana pierogów, które nie wszyscy znają. A szkoda, bo w ich wnętrzu kryje się sycące połączenie kaszy jęczmiennej i ziemniaków. To doskonałe odzwierciedlenie staropolskiej kuchni, słynącej z prostych, ale niezwykle smakowitych i pożywnych składników. Koniecznie spróbujcie!

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie pierogów staropolskich Jawo
  • 1 łyżka soli
  • garść ulubionych ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia
  • 2-3 łyżki oleju
  • około 250 g kapusty kiszonej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 1/4 jabłka 
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

PIEROGI STAROPOLSKIE:

Pierogi staropolskie przygotowujemy według zaleceń producenta. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi staropolskie i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową i odstawiamy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy ulubione zioła – na przykład oregano, szałwię, rozmaryn, tymianek. Następnie podsmażamy chwilę i dodajemy ugotowane pierogi. Tuż po tym smażymy z obu stron, aż się ładnie zrumienią. 

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ:

Kapustę kiszoną przekładamy do miski. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do kapusty. Ścieramy na tarce 1/4 jabłka i 1/2 marchewki i dodajemy do miski. Następnie polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. 

SPOSÓB PODANIA:

Pierogi podajemy na gorąco z przysmażonymi ziołami oraz surówką z kapusty kiszonej. 

Jeśli szukacie więcej inspiracji na szybki obiad, koniecznie zajrzyjcie tutaj
Zapraszam również do odwiedzenia mojego Instagrama

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.