Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > WIELKANOCNY QUICHE NALEŚNIKOWY ZE SZPINAKIEM, JAJKAMI I BIAŁĄ KIEŁBASĄ

WIELKANOCNY QUICHE NALEŚNIKOWY ZE SZPINAKIEM, JAJKAMI I BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Tradycyjny quiche to wytrawny placek z kruchego ciasta zapiekany z nadzieniem warzywnym i delikatną masą jajeczną. Dziś ode mnie wielkanocna interpretacja tego francuskiego klasyka. W wersji ze spodem z naleśników ze szpinakiem, brokułem, jajkami i białą kiełbasą poleca się na świąteczne śniadanie!
  • MASA JAJECZNA:

Sposób przygotowania
  1. BROKUŁ:

    Dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente (około 6 minut).4 jajka gotujemy na twardo.

  2. NALEŚNIKI:

    Rozmrożone naleśniki rozkładamy i układamy w wysmarowanej masłem formie na tartę.

  3. FARSZ:

    Na naleśnikach układamy wszystkie składniki tarty: pokrojone w grube plastry jajka na twardo, plastry białej kiełbasy, brokuł, pokrojoną w pióra czerwoną cebulę oraz szczypiorek.

  4. MASA JAJECZNA:

    Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, dodajemy straty ser grana padano, mąkę pszenną, sól, pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Masę jajeczną wylewamy na naleśniki z farszem.

  5. QUICHE:

    Brzegi naleśników zawijamy do środka. Quiche pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 45 minut. Upieczony quiche zostawiamy do przestygnięcia na około 10 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
zecik
zecik
6 miesiące temu

Quiche to danie, które łatwo personalizować. Dodaj pieczoną dynię i orzechy włoskie dla jesiennego smaku, łącząc je z fetą zamiast klasycznego sera. Zamiast śmietany spróbuj mleka kokosowego – nada subtelną słodycz i kremowość. Spód z ciasta francuskiego przyspieszy przygotowanie, a dodatek mąki gryczanej wzbogaci smak. Świetnie smakuje z karmelizowaną cebulą i szpinakiem, doprawionymi gałką muszkatołową. Piecz w 175°C przez 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawaj z sałatką z pomidorów i bazylii. Quiche można zamrozić – po rozmrożeniu podgrzej w 160°C. Idealne na kolację lub przyjęcie. Eksperymentuj z proporcjami jajek i mleka (3:1) dla idealnej konsystencji. To danie sprawdzi się też w wersji mini na imprezy!

Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.