Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Dla dzieci > ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI Z KLUSEK NA PARZE

ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI Z KLUSEK NA PARZE

zapiekanki
Zapiekanki z pieczarkami i serem to dla mnie smak dzieciństwa! Pamiętam je z budek na osiedlu – chrupiące, pachnące, z solidną porcją keczupu. Klasycznie robi się je na bagietce, ale tym razem poszłam o krok dalej i przygotowałam wersję w faszerowanych bułeczkach – trochę jak bułki nadziewane pieczarkami rodem z PRL. Wyszły rewelacyjne – mięciutkie w środku, z aromatycznym nadzieniem i zapieczonym serem. Jeśli lubicie takie klimaty, koniecznie spróbujcie!
Uwielbiam przepisy, które są proste, a jednocześnie pozwalają na małe eksperymenty. Tu można zaszaleć z dodatkami – dodać więcej sera, dorzucić ulubione przyprawy albo trochę czosnku dla podkręcenia smaku. A jeśli macie ochotę na jeszcze bardziej chrupiącą wersję, podpieczcie bułeczki chwilę dłużej. Smakują obłędnie, a do tego robi się je naprawdę szybko!

Sposób przygotowania

1. KLUSKI NA PARZE:

Kluski na parze przygotowujemy zgodnie z instrukcją producenta. W dużym garnku zagotowujemy wodę, a następnie umieszczamy na nim sitko do gotowania na parze. Układamy zamrożone kluski, przykrywamy i gotujemy przez 4 minuty. Po ugotowaniu delikatnie je wyjmujemy i pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Z bułek odkrawamy górę i wydrążamy środek.
kluski-na-parze-jawo

2. FARSZ:

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki i chwilę smażymy na średnim ogniu. Następnie farsz odsączamy z nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem.

3. ZAPIEKANKI:

Zapiekanki faszerujemy pieczarkami i posypujemy żółtym serem. Pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC, do momentu aż będą rumiane.

3. SPOSÓB PODANIA:

Gotowe zapiekanki polewamy keczupem i posypujemy szczypiorkiem. Jemy na ciepło.

zapiekanki

Sprawdźcie inne szybkie przepisy!

Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i podzielicie się swoimi wrażeniami w komentarzach.

W przepisie zostały użyte produkty Jawo.

zapiekanki
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.