Jak z dobrze znanej zupy krem stworzyć prawdziwie halloweenowy przysmak? Wystarczy ciekawy pomysł i niezawodne krokiety z mięsem od Jawo! W kilka chwil z prostych składników wyczarowałam obiad, który moje dzieciaki po prostu uwielbiają. Lekko słodka i aksamitna zupa wygląda świetnie w połączeniu z pajęczyną ze śmietany, a krokiety z serowymi duszkami to już ulubieńcy na moim rodzinnym stole. Dajcie ponieść się wyobraźni i wypróbujcie przepis u siebie – zachwyt najmłodszych macie jak w banku!
Składniki:
- 1 opakowanie krokietów z mięsem Jawo
- 800 g dyni (około 500 g po obraniu)
- 250 g batatów lub ziemniaków
- 25 g masła
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 plasterków imbiru
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4-8 czarnych oliwek
- sok z pomarańczy
- plastry żółtego sera
- kilka łyżek ulubionej śmietany (np. 30%)
PRZYGOTOWANIE ZUPY:
Dynię obieramy, usuwamy nasiona, a miąższ dzielimy na mniejsze kawałki. Bataty i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W większym garnku na maśle szklimy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy dynię i bataty, całość doprawiamy solą, imbirem i sokiem z pomarańczy. Smażymy co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Następnie wlewamy gorący bulion, przykrywamy garnek i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy naszą zupę przez około 10 minut. Po tym czasie mieszamy dokładnie całość i gotujemy jeszcze przez 5 minut, do miękkości warzyw. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i miksujemy zupę za pomocą blendera.




KROKIETY:
Krokiety z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Krokiety najpierw rozmrażamy, następnie podsmażamy z każdej strony na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju przez około 3 minuty. Na każdego krokieta nakładamy duszki wycięte z sera i przykrywamy patelnię pokrywką, żeby lekko się roztopiły.

SPOSÓB PODANIA:
Część oliwek kroimy na pół, a część w paseczki – tak, aby móc ułożyć z nich pająki. Zupę podajemy w głębokich naczyniach, dekorujemy pajęczyną ze śmietany, a na wierzchu układamy oliwkowe pająki. Całość podajemy w towarzystwie krokietów z serowymi duszkami.






































































































