
PYZY Z MIĘSEM PODANE Z SOSEM ALFREDO
Pyzy z mięsem podane z kremowym sosem alfredo i kaparami to sycące i pyszne bezglutenowe danie. W sezonie możecie dodać do niego krótko podgotowane zielone szparagi.

Cebulę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Myjemy i oczyszczamy grzyby, następnie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie razem z warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy całość przez 10 minut bez pokrywki. Następnie wlewamy szklankę bulionu, dodajemy suszone grzyby i przyprawy (sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową) i smażymy całość jeszcze przez chwilę. Przekładamy składniki do garnka i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy pod przykryciem przez 25 minut. Gdy wszystko zmięknie dodajemy śmietankę i miksujemy na gładki krem.
Pierogi przygotowujemy według zaleceń producenta. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi staropolskie i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. W połowie czasu gotowania dobrze jest je lekko przemieszać. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy aż lekko przestygną. Następnie podsmażamy pierogi na maśle, aż będą chrupiące i przyrumienione.
Kilka świeżych grzybów kroimy w plastry i podsmażamy na złoty kolor na patelni (na maśle lub oliwie). Zupę krem podajemy z pierogami, udekorowaną grzybami i świeżym koperkiem.
Zapraszam również na mojego Instagrama: https://www.instagram.com/_jawolewdomu/

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.
Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!
Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz politykę prywatności.