Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Pierogi > KREMOWA ZUPA GRZYBOWA Z PIEROGAMI STAROPOLSKIMI

KREMOWA ZUPA GRZYBOWA Z PIEROGAMI STAROPOLSKIMI

Co będzie najlepiej smakować z kremową zupą grzybową? Oczywiście jeszcze więcej grzybów, a najlepiej w postaci pysznych, tradycyjnych pierogów staropolskich od Jawo. Gwarantuję, że gdy tylko spróbujecie tego połączenia, to od razu się w nim zakochacie! Aksamitny krem podpasuje niejednemu niejadkowi, a połączenie zupy z podsmażonymi na maśle chrupiącymi pierogami to prosty sposób na pełnowartościowy i sycący posiłek dla całej rodziny. Polecam wypróbować przepis, póki jeszcze możemy cieszyć się świeżymi grzybami w lasach i warzywniakach.
Sposób przygotowania
  1. ZUPA GRZYBOWA

    Cebulę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Myjemy i oczyszczamy grzyby, następnie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie razem z warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy całość przez 10 minut bez pokrywki. Następnie wlewamy szklankę bulionu, dodajemy suszone grzyby i przyprawy (sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową) i smażymy całość jeszcze przez chwilę. Przekładamy składniki do garnka i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy pod przykryciem przez 25 minut. Gdy wszystko zmięknie dodajemy śmietankę i miksujemy na gładki krem.

  2. PIEROGI STAROPOLSKIE

    Pierogi przygotowujemy według zaleceń producenta. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi staropolskie i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. W połowie czasu gotowania dobrze jest je lekko przemieszać. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy aż lekko przestygną. Następnie podsmażamy pierogi na maśle, aż będą chrupiące i przyrumienione.

  3. SPOSÓB PODANIA

    Kilka świeżych grzybów kroimy w plastry i podsmażamy na złoty kolor na patelni (na maśle lub oliwie). Zupę krem podajemy z pierogami, udekorowaną grzybami i świeżym koperkiem.

  4. Zapraszam również na mojego Instagrama: https://www.instagram.com/_jawolewdomu/

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.