
PIEROGI ZE SZPINAKIEM JAWO Z SOSEM A’LA BOLOGNESE
Dobrze znany wszystkim sos Bolognese pasuje nie tylko do makaronu! Spróbujcie go w towarzystwie pierogów ze szpinakiem i przekonajcie się sami.
Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Dodajemy oczyszczone ćwiartki z kurczaka, cebulę, czosnek, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zagotowujemy na niedużym ogniu i gotujemy około godziny. W międzyczasie w razie potrzeby zbieramy szumowiny. Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięso, cebulę i czosnek. Dodajemy obraną i pokrojoną na małe kawałki włoszczyznę. Gotujemy na średnim ogniu 10 minut.
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i dodajemy do wywaru. Gotujemy kolejne 15 minut (do momentu, aż kalafior zmięknie). Do małej miseczki odlewamy jedną chochlę samego płynu z naszej zupy, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Roztwór wywaru i śmietany dodajemy do całości zupy (dzięki takiemu sposobowi śmietana nam się nie zwarzy). Dosypujemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy. Ściągamy zupę z ognia.
Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi i gotujemy 12 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Nalewamy zupę do miseczek, dodajemy połówki pierogów, posypujemy dodatkowo koperkiem.
Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.
Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!
Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz politykę prywatności.