
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I KOPYTKAMI W PESTO
Sezonowa sałatka z kopytkami w pesto, z dodatkiem truskawek i grillowanego kurczaka w sosie balsamicznym. Lekka i pożywna, dobra na upały i wakacyjne spotkania przy grillu.








W dużym garnku roztapiamy łyżkę masła. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i por. Dodajemy kolejno ziemniaki i seler pokrojone w dużą kostkę, marchewkę i pietruszkę pokrojone w półksiężyce. Podsmażamy około 10 minut na niedużym ogniu mieszając kilkakrotnie. Podsmażone warzywa przekładamy do miski.
Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawy do drobiu i łyżkę oleju rzepakowego. Bardzo dokładnie mieszamy. W tym samym garnku, w którym smażyliśmy warzywa, podsmażamy krótko kurczaka na dość dużym ogniu. Dokładamy wcześniej przygotowane warzywa, kostkę bulionową i wrzątek. Dokładnie mieszamy. Ustawiamy średni ogień i gotujemy 20 minut. Do osobnej miseczki wlewamy około 4-5 łyżek zupy, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Taką mieszanką zaprawiamy zupę. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Kluski śląskie z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 8 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
Zupę podajemy z kluskami śląskimi z mięsem. Danie możemy posypać dodatkową porcją koperku.











Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.
Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!
Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz politykę prywatności.