Kremowa, pełna umami i gotowa w zaledwie 15 minut – ta zupa miso to przepis, który zostanie z Wami na stałe! Słonawa, lekko orzechowa, z aksamitnym mleczkiem kokosowym i aromatycznymi uszkami z grzybami. Idealna na szybki obiad lub kolację, gdy masz ochotę na coś rozgrzewającego i pysznego. Z osobistego doświadczenia dodam, że świetnie sprawdza się również podczas przeziębienia 🙂
Sposób przygotowania
1. GLONY WAKAME:
W miseczce namaczamy wakame. Odstawiamy na bok.
2. USZKA Z GRZYBAMI:
Uszka z grzybami przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy, a następnie wrzucamy do wrzątku partiami zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 12 minut. Potem wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy do ostygnięcia.
3. ZUPA MISO:
Do średniego rondla wlewamy bulion i dodajemy namoczone glony. Zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Dodajemy pastę miso, masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie zabielamy zupę mlekiem kokosowym.
4. SPOSÓB PODANIA:
Zupę podajemy w małych miseczkach (u mnie specjalne miseczki do zupy miso). Wrzucamy do niej uszka, pokrojoną dymkę i marynowaną rzodkiewkę. Całość posypujemy sezamem i opcjonalnie – jeśli lubimy pikantne smaki – płatkami chili.
Dodatki i sposoby podania
Propozycje dodatków
- grzyby (shitake, shimeji, boczniaki, a nawet pieczarki)
- tofu pokrojone w kostkę lub tempeh
- listki szpinaku, jarmuż, pak choy
- jajko na miękko
- mięso (kurczak, wieprzowina)
- łosoś
Jak podawać zupę miso?
Jaką pastę miso wybrać?
- jasne miso – delikatniejsze, częściej spożywane na śniadanie
- ciemne miso – bardziej intensywne, o głębszym smaku umami, lepiej pasuje do kolacji
Jeśli lubisz azjatyckie smaki, to spróbuj koniecznie:
- PYZY Z MIĘSEM W SOSIE TERIYAKI
- WIEPRZOWINA PO AZJATYCKU
- KOPYTKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ, FENKUŁEM, TOFU I ORZESZKAMI
- SCHABOWY W PANKO
W przepisie zostały użyte produkty Jawo.







































































































