Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Szybki obiad > ZUPA MISO Z USZKAMI Z GRZYBAMI

ZUPA MISO Z USZKAMI Z GRZYBAMI

zupa-miso

Kremowa, pełna umami i gotowa w zaledwie 15 minut – ta zupa miso to przepis, który zostanie z Wami na stałe! Słonawa, lekko orzechowa, z aksamitnym mleczkiem kokosowym i aromatycznymi uszkami z grzybami. Idealna na szybki obiad lub kolację, gdy masz ochotę na coś rozgrzewającego i pysznego. Z osobistego doświadczenia dodam, że świetnie sprawdza się również podczas przeziębienia 🙂

Sposób przygotowania

1. GLONY WAKAME:

W miseczce namaczamy wakame. Odstawiamy na bok.

2. USZKA Z GRZYBAMI:

Uszka z grzybami przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy, a następnie wrzucamy do wrzątku partiami zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 12 minut. Potem wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy do ostygnięcia.

3. ZUPA MISO:

Do średniego rondla wlewamy bulion i dodajemy namoczone glony. Zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Dodajemy pastę miso, masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie zabielamy zupę mlekiem kokosowym.

zupa-miso-z-uszkami-z-grzybami

4. SPOSÓB PODANIA:

Zupę podajemy w małych miseczkach (u mnie specjalne miseczki do zupy miso). Wrzucamy do niej uszka, pokrojoną dymkę i marynowaną rzodkiewkę. Całość posypujemy sezamem i opcjonalnie – jeśli lubimy pikantne smaki – płatkami chili.

Dodatki i sposoby podania

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na zupę miso – oryginalnie jej skład i smak różnią się w zależności od regionu, pory roku, a nawet rodzinnych tradycji. Możecie dowolnie eksperymentować, dodając swoje ulubione składniki.

Propozycje dodatków

  • grzyby (shitake, shimeji, boczniaki, a nawet pieczarki)
  • tofu pokrojone w kostkę lub tempeh
  • listki szpinaku, jarmuż, pak choy
  • jajko na miękko
  • mięso (kurczak, wieprzowina)
  • łosoś

Jak podawać zupę miso?

Tradycyjnie serwuje się ją w małych miseczkach, często z przykrywką. Łyżka nie jest konieczna – wystarczy pić zupę bezpośrednio z miseczki, a dodatki wyłapywać pałeczkami.

Jaką pastę miso wybrać?

  • jasne miso – delikatniejsze, częściej spożywane na śniadanie
  • ciemne miso – bardziej intensywne, o głębszym smaku umami, lepiej pasuje do kolacji

Jeśli lubisz azjatyckie smaki, to spróbuj koniecznie:

W przepisie zostały użyte produkty Jawo.

zupa-miso
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.