Zupa rybna z cytryną? Skąd pomysł na takie połączenie?Smażona ryba skropiona sokiem z cytryny chyba nikogo nie dziwi Kwaśny sok z cytryny nie tylko dodaje świeżości i smaku, a mięso ryby staje się bardziej miękkie i soczyste. Ma również walory zdrowotne. Witamina C zawarta w owocu pomaga wchłaniać żelazo i wspomaga trawienie. Podobnie będzie w przypadku zupy. Sok cytrynowy doda naszej zupie głębi i przełamie delikatny rybno-warzywny smak bulionu. Skosztujcie tej zupki szczególnie w chłodne jesienne dni – rozgrzewa tak, jakbyście właśnie leżeli na gorącej plaży, a nie pod kocem.
Sposób przygotowania
1. KOPYTKA:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Po wrzuceniu nie mieszamy kopytek i gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie kopytka wyławiamy łyżką cedzakową.
2. ZUPA RYBNA Z CYTRYNĄ:
Seler, marchewki, pietruszkę, cebulę i cukinię kroimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nią warzywa i smażymy na dużym ogniu – do zrumienienia, a następnie solimy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy bulionem warzywnym. Następnie dodajemy mintaja, gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sok z wyciśniętych cytryn.
3. SPOSÓB PODANIA:
Zupę wlewamy do talerzy, dodajemy do niej kopytka i posypujemy pietruszką.



Lubicie zupę rybną? Spróbujcie również tej w wersji na bulionie pomidorowym.