Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z rybą > ZUPA RYBNA Z CYTRYNĄ PODANA Z KOPYTKAMI

ZUPA RYBNA Z CYTRYNĄ PODANA Z KOPYTKAMI

zupa_rybna_z_cytryna

Zupa rybna z cytryną? Skąd pomysł na takie połączenie?Smażona ryba skropiona sokiem z cytryny chyba nikogo nie dziwi Kwaśny sok z cytryny nie tylko dodaje świeżości i smaku, a mięso ryby staje się bardziej miękkie i soczyste. Ma również walory zdrowotne. Witamina C zawarta w owocu pomaga wchłaniać żelazo i wspomaga trawienie. Podobnie będzie w przypadku zupy. Sok cytrynowy doda naszej zupie głębi i przełamie delikatny rybno-warzywny smak bulionu. Skosztujcie tej zupki szczególnie w chłodne jesienne dni – rozgrzewa tak, jakbyście właśnie leżeli na gorącej plaży, a nie pod kocem.

Sposób przygotowania

1. KOPYTKA:

Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Po wrzuceniu nie mieszamy kopytek i gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie kopytka wyławiamy łyżką cedzakową.

2. ZUPA RYBNA Z CYTRYNĄ:

Seler, marchewki, pietruszkę, cebulę i cukinię kroimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nią warzywa i smażymy na dużym ogniu – do zrumienienia, a następnie solimy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy bulionem warzywnym. Następnie dodajemy mintaja, gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sok z wyciśniętych cytryn.

3. SPOSÓB PODANIA:

Zupę wlewamy do talerzy, dodajemy do niej kopytka i posypujemy pietruszką.

zupa_rybna_z_cytryna

Lubicie zupę rybną? Spróbujcie również tej w wersji na bulionie pomidorowym.

Wpadnijcie również na mojego Facebooka i Instagram.

zupa_rybna_z_cytryna
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.