USZKA:
Uszka z pieczarkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy 3 litry wody w dużym garnku i dodajemy łyżeczkę soli. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu i wyławiamy łyżką cedzakową.
ZUPA:
Warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Por kroimy na plasterki, a cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W szerokim garnku na łyżce masła i 1 łyżce oliwy szklimy cebulę, następnie dodajemy por i smażymy dalej, co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez około 3 minuty. Potem dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszam. Do garnka dolewamy gorący bulion i całość zagotowujemy. Następnie dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy oraz pół puszki pomidorów. Dodajemy sok z ogórków kiszonych oraz sok z połówki cytryny. Całość zagotowujemy. Zupę przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut, do miękkości warzyw. Rybę płuczemy w zimnej wodzie, kroimy w grubszą kostkę i doprawiamy solą, następnie dodajemy ją do garnka z zupą. Razem wszystko gotujemy jeszcze 10 minut.
SPOSÓB PODANIA:
Uszka układamy na talerzu i zalewamy je zupą rybną. Na wierzchu dodajemy kleks ze śmietany i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Ci, którzy preferują kwaśny smak, mogą dodać do swojego talerza jeszcze plaster cytryny.
Jeśli szukacie ciekawych przepisów z wykorzystaniem ryb i owoców morza, zajrzyjcie tutaj
Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagramie