KARTACZE Z MIĘSEM Z OKRASĄ Z BOCZKU I CEBULKI

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    2-3

Składniki

Przygotowanie

    --KARTACZE:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

    --OKRASA:

    Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, zmniejszamy ogień i smażymy powoli, aż cebula zmięknie. Do miseczki przelewamy śmietanę, dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerzu układamy miks sałat i polewamy śmietaną z chrzanem. Układamy kartacze, dodajemy cebulę z boczkiem, posypujemy szczypiorkiem i kiełkami.