NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM PODANE ZE SZPARAGOWYM CHŁODNIKIEM

  • Gotowanie


    25 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --CHŁODNIK SZPARAGOWY:

    Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde końce. Zagotowujemy wodę, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi na około 60 sekund, i od razu przekładany do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Przekładamy szparagi na ręcznik papierowy, odkrawamy główki i pozostawiamy do dekoracji, a pozostałą część szparaga wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy 1 awokado, sok z ½ limonki, 1 ząbek czosnku, ½ pęczka koperku i 400 g jogurtu. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie miksujemy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli. Odstawiamy do lodówki. Rzodkiewki, ogórka, papryczkę i szczypiorek drobno siekamy.

    --NALEŚNIKI:

    Rozmrożone naleśniki rozkładamy, farsz rozsmarowujemy na 1 połówce i składamy. Kroimy na 3 równe pasy. Nabijamy każdy naleśnik naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, i podsmażamy szaszłyki naleśnikowe z obu stron.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Do pucharków lub miseczek nalewamy chłodnik, układamy główki szparagów i posypujemy siekanymi warzywami. Na każdej miseczce kładziemy szaszłyk naleśnikowy.