PIEROGI Z SEREM I JAGODAMI PODANE Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • Gotowanie


    15 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

    --PIEROGI:

    Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy zamrożone pierogi i gotujemy na małym ogniu 12 minut. Po tym czasie wyławiamy pierogi łyżką cedzakową.

    --SOS:

    W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając silikonową łopatką. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Grubo siekamy orzechy pekan i podprażamy je kilka minut na suchej patelni, na małym ogniu (musimy uważać by się nie przypaliły, bo będą gorzkie). Do przestudzonej czekolady dodajemy cukier z wanilią i jogurt grecki, a następnie dokładnie mieszamy na gładki krem.

    --PODANIE:

    Pierogi polewamy syropem klonowym, następnie sosem z białą czekoladą, posypujemy prażonymi orzechami pekan i posypujemy ziarnami granatu.