PIEROGI Z TRUSKAWKAMI PODANE Z KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANKĄ I WEGAŃSKIMI BEZAMI

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3-4

Składniki

  • DO PODANIA:

Przygotowanie

    --BEZY:

    Cieciorkę odcedzamy pozostawiając 85 ml wody (zalewy). Ubijamy wodę do momentu, aż powstanie gęsta piana. Następnie stopniowo dosypujemy cukier cały czas miksując. Piana ma być gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijamy. Ubitą na sztywno pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy jeszcze 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    --PIEROGI Z TRUSKAWKAMI:

    Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 7 minut, nie zapomnijcie przemieszać pierogów w połowie czasu gotowania.Dzięki temu równo się ugotują. Następnie wyławiamy łyżką cedzakową.

    --BITA ŚMIETANA:

    Śmietankę kokosową wlewamy do miski, dodajemy cukier z wanilią i ubijamy, aż śmietanka stanie się delikatnie puszysta.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Na talerz nakładamy ubitą śmietankę kokosową, na niej układamy pierogi i beziki (beziki można również pokruszyć). Na to świeże truskawki, listki mięty i gotowe!