Składniki
DO PODANIA:
Przygotowanie
--BEZY:
Cieciorkę odcedzamy pozostawiając 85 ml wody (zalewy). Ubijamy wodę do momentu, aż powstanie gęsta piana. Następnie stopniowo dosypujemy cukier cały czas miksując. Piana ma być gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijamy. Ubitą na sztywno pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy jeszcze 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
--PIEROGI Z TRUSKAWKAMI:
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 7 minut, nie zapomnijcie przemieszać pierogów w połowie czasu gotowania.Dzięki temu równo się ugotują. Następnie wyławiamy łyżką cedzakową.
--BITA ŚMIETANA:
Śmietankę kokosową wlewamy do miski, dodajemy cukier z wanilią i ubijamy, aż śmietanka stanie się delikatnie puszysta.
--SPOSÓB PODANIA:
Na talerz nakładamy ubitą śmietankę kokosową, na niej układamy pierogi i beziki (beziki można również pokruszyć). Na to świeże truskawki, listki mięty i gotowe!