PIEROGI Z TRUSKAWKAMI PODANE Z KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANKĄ I WEGAŃSKIMI BEZAMI
Propozycja na znakomity w 100% wegański słodki podwieczorek. Z pewnością polubią go wszyscy domownicy – zwłaszcza Ci najmłodsi. A i zaproszeni goście będą nim zachwyceni. Do przygotowania genialnych wegańskich bezików będzie nam potrzebna woda po ciecierzycy. Tak, tak – nie przewidzieliście się. To właśnie woda, w której zanurzona jest cieciorka w puszce, to idealny składnik zastępujący białka jajek. Wodę tę z łatwością ubijecie na sztywną pianę. Samą ciecierzycę możecie wykorzystać natomiast do hummusu – na przykład z tego przepisu.
DO PODANIA:
Przygotowanie
BEZY:
Cieciorkę odcedzamy pozostawiając 85 ml wody (zalewy). Ubijamy wodę do momentu, aż powstanie gęsta piana. Następnie stopniowo dosypujemy cukier cały czas miksując. Piana ma być gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijamy. Ubitą na sztywno pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy jeszcze 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI:
Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 7 minut, nie zapomnijcie przemieszać pierogów w połowie czasu gotowania.Dzięki temu równo się ugotują. Następnie wyławiamy łyżką cedzakową.
BITA ŚMIETANA:
Śmietankę kokosową wlewamy do miski, dodajemy cukier z wanilią i ubijamy, aż śmietanka stanie się delikatnie puszysta.
SPOSÓB PODANIA:
Na talerz nakładamy ubitą śmietankę kokosową, na niej układamy pierogi i beziki (beziki można również pokruszyć). Na to świeże truskawki, listki mięty i gotowe!