BARSZCZ WIGILIJNY Z PIEROGAMI WIEJSKIMI
Nie ma świąt bez barszczu wigilijnego, przynajmniej w moim domu! W tym roku postawiłam na barszcz bez zakwasu – bardzo łatwy do przygotowania i przepyszny! Zamiast uszek, podam go z pierogami wiejskimi od Jawo. Ich ziemniaczano-cebulowe nadzienie z dodatkiem skwarków z wędzonego boczku doskonale dopełni smak barszczu – nie mogę się już doczekać Wigilii! Jeśli jednak przyrządzacie święta w tradycyjnym, bezmięsnym wydaniu, polecam pierogi staropolskie 🙂
Przygotowanie
BARSZCZ
Buraki obieramy, kroimy w ćwiartki i wykładamy na blachę. Wierzch buraków smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy do momentu, aż skórka lekko się zbrązowi. Upieczone buraki studzimy, a następnie trzemy na tarce (pamiętajmy o rękawiczkach!). Włoszczyznę i seler naciowy myjemy, nie obieramy. Jabłko kroimy i wykrawamy gniazdo nasienne. Włoszczyznę, seler, jabłko, buraki, grzyby, śliwki, goździki, jałowiec, czosnek, ziele angielskie i ziarna pieprzu wkładamy do garnka, wlewamy 3 litry zimnej wody i gotujemy pod przykryciem. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy na najmniejszym palniku przez około godzinę. Ściągamy z ognia i dodajemy majeranek, sok porzeczkowy oraz ocet. Całość zostawiamy w garnku na noc. Po tym czasie odcedzamy zupę, porządnie odciskając warzywa na sicie. Czysty barszcz podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
PIEROGI WIEJSKIE
Pierogi wiejskie od Jawo przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W dużym garnku zagotowujemy około 3 litry wody i dodajemy łyżeczkę soli. Do garnka wrzucamy zamrożone pierogi i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 10 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy pierogi za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotowane pierogi podsmażamy na złoty kolor na patelni.
SPOSÓB PODANIA
Gotowy barszcz podajemy na ciepło z podsmażonymi pierogami wiejskimi.
Jeśli szukacie ciekawych świątecznych przepisów, zajrzyjcie tutaj.
Zapraszam również do odwiedzenia mojego konta na Instagramie.