Chcesz spróbować wersji z knedlami Jawo? Przepis tu: KNEDLE JAWO
DOMOWE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z BUŁKĄ TARTĄ I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ
Są smaki, które nieodmiennie kojarzą się z domową kuchnią, bliskością i szczęściem. Tak jak mięciutkie knedle ze śliwkami węgierkami. Przygotowaliśmy dla Was dwie propozycje tego dania: bardziej czasochłonna wersja z przygotowaniem knedli "od zera" i wersja dla tych, którzy mają nieco mniej czasu - z użyciem gotowych, ręcznie robionych knedli ze śliwkami Jawo. Obie wersje przepyszne!
Opis
Chcesz spróbować wersji z knedlami Jawo? Przepis tu: KNEDLE JAWOPrzygotowanie
WŁASNORĘCZNIE ROBIONE KNEDLE:
Ziemniaki bardzo dokładnie rozgniatamy lub mielimy w prasce. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, mąkę oraz cukier z wanilią. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Następnie z ciasta formujemy wałek i kroimy go na około 3 cm kawałki. Każdy z kawałków ciasta rozgniatamy i formujemy placek. Na środek placuszka kładziemy śliwkę i wsypujemy około ¼ łyżeczki cukru. Delikatnie sklejamy brzegi i formujemy dłońmi kulę. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wrzucamy knedle, gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową.
BUŁKA TARTA:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tatrą i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Bułkę wykładamy na ugotowane knedle.
ŚMIETANA:
W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, cukier w wanilią i cukier trzcinowy, a następnie polewamy nią knedle z bułką tartą. Na koniec posypujemy całość szczyptą cynamonu.