Przepis

Chcesz spróbować wersji z knedlami Jawo? Przepis tu: KNEDLE JAWO

DOMOWE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z BUŁKĄ TARTĄ I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

8 148850

Są smaki, które nieodmiennie kojarzą się z domową kuchnią, bliskością i szczęściem. Tak jak mięciutkie knedle ze śliwkami węgierkami. Przygotowaliśmy dla Was dwie propozycje tego dania: bardziej czasochłonna wersja z przygotowaniem knedli "od zera" i wersja dla tych, którzy mają nieco mniej czasu - z użyciem gotowych, ręcznie robionych knedli ze śliwkami Jawo. Obie wersje przepyszne!

  • Gotowanie


    1 godz
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Opis

Chcesz spróbować wersji z knedlami Jawo? Przepis tu: KNEDLE JAWO

Składniki

Przygotowanie

  1. WŁASNORĘCZNIE ROBIONE KNEDLE:

    Ziemniaki bardzo dokładnie rozgniatamy lub mielimy w prasce. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, mąkę oraz cukier z wanilią. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Następnie z ciasta formujemy wałek i kroimy go na około 3 cm kawałki. Każdy z kawałków ciasta rozgniatamy i formujemy placek. Na środek placuszka kładziemy śliwkę i wsypujemy około ¼ łyżeczki cukru. Delikatnie sklejamy brzegi i formujemy dłońmi kulę. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wrzucamy knedle, gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową.

  2. BUŁKA TARTA:

    W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tatrą i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Bułkę wykładamy na ugotowane knedle.

  3. ŚMIETANA:

    W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, cukier w wanilią i cukier trzcinowy, a następnie polewamy nią knedle z bułką tartą. Na koniec posypujemy całość szczyptą cynamonu.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.