AROMATYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI CIEMNYMI ZAWIJANYMI W BOCZEK
Przygotowanie
ZUPA:
W garnku rozgrzewamy olej i oliwę, podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dolewamy białe wino i czekamy, aż odparuje. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy w ćwiartki i dodajemy do cebuli. Dusimy razem kilka minut. Gdy pomidory zaczną się rozpadać, dolewamy wrzątek i wkruszamy kostkę rosołową. Dodajemy cukier i sos balsamico. Mieszamy i gotujemy około 15 minut. Dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
KLUSKI ŚLĄSKIE CIEMNE:
Kluski śląskie ciemne przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku dodajemy olej i wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Plastry boczku rozkładany na desce i kroimy je na szerokość około 2 cm i długość około 10 cm. Każdą z klusek zawijamy w boczek. Rozgrzewamy patelnię, układamy kluski zawinięte z boczek łączeniem do dołu. Smażymy z obu stron, aż boczek się zrumieni.
PODANIE:
Zupę nalewamy do misek, dodajemy do środka kluski śląskie ciemne z boczkiem, układamy listki bazylii.